شرکت سهامی عام

شرکت سهامی عام

شرکت سهامی عام هم یکی از انواع شرکت هایی است که در صورت نیاز به ثبت شرکت می توان آن را مدنظر قرار داد. البته همانطور که از کلمه‌ی “عام” مشخص است، شرکت های سهامی عام با مردم عادی در ارتباط است. با ما در این مقاله از مجله هلدینگ بین المللی ملاصدرا همراه باشید تا بهتر شرکتهای سهامی عام را بشناسید و با نحوه ثبت رسمی این شرکت ها در ایران نیز آشنا شوید.

شرکت سهامی عام چیست؟

ساده ترین تعریف برای شرکت‌های سهامی عام به شکل زیر است:

شرکت هایی که در ساختار تاسیس‌شان امکان استفاده از سرمایه گذاری عام (مردم عادی) جهت پیش برد اهداف شرکت پذیرفته و قانونی باشد (بالعکس شرکت های سهامی خاص که صرفا سرمایه گذاران باید سرمایه‌ی مورد نیاز شرکت را تامین کنند) را “شرکت سهامی عام” می گویند.

البته تفاوت مهم دیگر هم ارتباط این نوع از شرکت با سازمان بورس است. شرکتهای سهامی عمومی با عضویت در سازمان بورس و اوراق بهادار است که می توانند خود را برای عموم عرضه کرده و جذب سرمایه کنند. همچنین عوامل زیادی هم در بازارهای مالی (نوسانات قیمت ارز، مسائل سیاسی، میزان عرضه و تقاضا و…) در ارزش سهام این شرکت ها تاثیرگذار خواهد بود.

جذب سرمایه در شرکتهای سهامی عام

در ابتدا تاسیس این شرکتها باید حداقل 20 درصد از سرمایه شرکت توسط موسسین (به شکل نقدی یا تعهدی) تامین گردد. البته توصیه می شود از 20 درصد مورد نیاز حداقل 35 درصد آن به صورت نقد و مابقی ان به شکل تعهدی باشد. همچنین از نظر قانونی زمان مشخصی برای تامین سرمایه معین شده وجود ندارد، ولی به طور قطع بیشتر از 5 سال نخواهد بود.

در خصوص جذب سرمایه از مردم عادی هم می توان در رسانه های متعلق یا مرتبط به سازمان بورس، روزنامه ها، تبلیغات تلویزیونی، تبلیغات دیجیتال و …، آگهی جذب سرمایه را منتشر نمود. همچنین امکان تعیین حداقل سهم قابل خرید هم به ازای هر نفر وجود دارد. ارزش هر سهم هم براساس شرایط مختلف توسط مراجع مورد نظر تایین می گردد.

مردم برای خریداری سهام شرکت ها هم می توانند به مراجع مشخص شده (مثلا بانک، دفاتر خدماتی) یا کارگزاری های بورس مراجعه کرده و میزان سهم مورد نظرشان را خریداری کنند. مبلغ جمع شده از منبع خرید مردم به حساب شرکت جهت پیش برد اهداف واریز خواهد شد. همچنین ویژگی مهم در خصوص جذب سرمایه‌ی شرکت های سهامی عام، امکان جذب غیر نقدی (مثل طلا و…) است.

راهنمای ثبت شرکت سهامی عام

تا به اینجا سعی کردم، هر آنچه که لازم بود در خصوص این نوع شرکتها بدانید را برای شما بازگو کنیم. در این قسمت به بررسی مدارک، شرایط و مراحل مورد نیاز برای ثبت یک شرکت سهامی عام خواهیم پرداخت.

راهنمای ثبت شرکت سهامی عام
راهنمای ثبت شرکت سهامی عام

مدارک لازم برای ثبت شرکت‌های سهامی عمومی

  • اظهارنامه
  • ارائه اساسنامه‌ای که به امضای همه سهام‌داران رسیده باشد.
  • گواهی نشان‌دهنده تعهد به پرداخت کلیه سهام و ارائه حداقل ۳۵ درصد آن به صورت نقدی همراه گواهی بانک و امضا آن توسط تمامی سهام‌داران
  • صورتجلسه انتخاب مدیران و بازرسان، امضا شده توسط تمامی سهام‌داران
  • اعلامیه قبول سِمت مدیران و بازرسان
  • نام روزنامه پرتیراژ جهت درج آگهی راجع به شرکت تا زمان تشکیل مجمع عمومی
  • طرح اعلامیه پذیره‌نویسی

در صورتی که آورده ی شرکت به صورت غیرنقدی در نظر گرفته شود، ضمن تحویل منابع غیرنقدی به بانک، باید مدارک تحویل هم ضمیمه اظهارنامه شود. همچنین یک کارشناس رسمی دادگستری هم باید آورده های غیرنقدی را ارزیابی نماید. آورده های غیرنقدی مناسب را می توان اتومبیل، ملک، حق تالیف، حق اختراع و… دانست.

شرایط لازم برای ثبت شرکتهای سهامی عام

  • براساس ماده پنجم قانون لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت، در زمان تاسیس این نوع شرکت سرمایه اولیه نمی تواند کمتر از 5 میلیون ریال (500 هزار تومان) باشد.
  • اگر بعد از تاسیس به هر دلیل سرمایه شرکت به کمتر از میزان کف سرمایه اولیه برسد، سهامداران موظف هستند کمتر از یکسال این کسری را جبران کنند.
  • در صورت تامین کسری سرمایه شرکت در موعد مقرر، هر یک از سهام داران امکان ثبت درخواست انحلال شرکت را خواهد داشت.
  • حداقل 5 نفر عضو شرکت سهامی و 5 نفر هم باید عضو هئیت مدیره باشند.
  • همانطور که گفت شد، حداقل 20 درصد سرمایه را باید سرمایه گذاران اصلی تامین کنند و حداقل 35 درصد آن باید به صورت نقدی باشد.
  • انتشار اعلامیه پذیره نویسی باید توسط موسسین در جراید و رسانه های معتبر صورت بگیرد.
  • بعد از احراز کلیه سهام های پذیره نویسی شده، مجمع موسسین باید با مشورت جمعی، اساسنامه را تنظیم و تصویب کنند.
  • بعد از تنظیم اساسنامه باید مدیران و بازرسان شرکت هم مشخص شوند.
  • افراد مشخص شده برای هر سمت باید به صورت کتبی و رسمی، سمت خود را پذیرفته باشند.
  • پس از مراحل قبلی، موسسین باید اساسنامه، اظهارنامه، اعلامیه پذیره نویسی و سایر موارد را امضاء کرده و به همراه (قید) روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی شرکت در آن منتشر شده است به اداره ثبت اسناد و املاک تسلیم نمایند.
مراحل ثبت شرکت سهامی عام
مراحل ثبت شرکت سهامی عام

مراحل ثبت شرکت سهامی عام

  1. بررسی و ثبت شرکت سهامی عام در سازمان بورس، تعین معافیت از ثبت در سازمان بورس و… باید قبل از انتشار آگهی پذیره نویسی سهام مشخص شود.
  2. دریافت مجوز عرضه عمومی و ثبت سهام از سازمان بورس و اوراق بهادار
  3. ارسال مدارک مشخص شده به سازمان های مربوط برای اخذ مجوز
  4. ارائه مجوز عرضه عمومی به سازمان ثبت اسناد و املاک، جهت دریافت مجوز انتشار اعلامیه پذیره نویسی
  5. برگزاری مجمع موسسین بعد از پایان مدت زمان پذیره نویسی
  6. ارائه مستندات جدید (مدارکی که بعد از عرضه عمومی و مجمع موسین مشخص شده است) به سازمان بورس جهت بررسی امکان جذب سرمایه عمومی
  7. تایید سازمان بورس جهت شرایط جذب سرمایه عام و ارسال مدارک برای سازمان ثبت اسناد و املاک
  8. اخذ شماره ثبت شرکت سهامی عام در سازمان بورس

مشاوره برای ثبت شرکت‌های سهامی عام

استفاده از سرمایه عمومی در شرکت های سهامی عموم، باعث پیچیدگی های بیشتر نسبت به ثبت شرکت دانش بنیان، ثبت شرکت مسئولیت محدود و یا فعالیت های رسمی دیگر مثل ثبت برند، ثبت موسسه، ثبت اختراع و… شده است.

بنابراین برای سهولت بیشتر و استفاده از تجربیات افراد خبره، شما می توانید از دانش کارشناسان هلدینگ بین المللی ملاصدرا – شعبه توانیر – جهت ثبت راحت شرکت خود استفاده کنید. پس همین حالا شماره ی خود را برای تماس ثبت کنید و یا شماره ی دفتر هلدینگ تماس بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *