جواز تاسیس، مدرکی که برای هرگونه فعالیت صنفی و یا تولیدی باید آن را دریافت کرد. البته که دریافت این جواز شرایط و مدارک خاص خود را دارد. بنابراین پیشنهاد می کنیم با این مطلب از مجله هلدینگ ملاصدرا در شعبه توانیر همراه باشید تا بهتر و بیشتر فرآیند اخذ مجوز را با هم بررسی کنیم.
اخذ جواز تاسیس چیست؟
جواز تاسیس مدرکی است که متقاضیان تاسیس یک کارخانه یا یک واحد صنعتی باید پیش از فعالسازی هر کدام برای دریافت آن اقدام نمایند. این جواز همان اجازه فعالیت رسمی و قانونی شخص (حقوقی یا حقیقی) در زمینه مورد نظر است. به همین جهت هرکسی که در قصد تولید محصولی را دارد، باید مراحل کسب مجوز تاسیس واحد صنعتی را طی کند.
بعد از کسب جواز تاسیس، باید مسائلی دیگری مثل اخذ مجوز بهداشت، اخذ پروانه بهره برداری و غیره را هم مدنظر قرار داد. همچنین باید دانست که نام محصول در مجوز تاسیس ذکر شده و بسته به نوع محصولی که واحد صنفی باید تولید کند، مرجع تایید جواز تاسیس هم (وزارت خانه مثل وزارت سمت و سازمان مثل سازمان غذا و دارو) متفاوت خواهد بود.
انواع جواز قابل اخذ
- جواز تاسیس وزارت صمت (صنعت،معدن، تجارت)
- جواز تاسیس جهاد کشاورزی
- جواز تاسیس وزارت بهداشت
- جواز تاسیس میراث فرهنگی
- جواز تاسیس وزارت فرهنگ و ارشاد
- جواز تاسیس وزارت کار و تعاون
- جواز تاسیس از وزارت کشور
- جواز تاسیس ثبت برند
- جواز تاسیس ثبت شرکت
- جواز تاسیس واحد تولیدی
گروه بندی جوازهای تاسیس
- جواز تاسیس صنعتی: این جواز برای افراد متقاضی در زمینه تولید محصولات هستند و براساس موقت واحد صنفی یا قرار گیری آن در مراکز صنعتی صادر می شود.
- مجوز تاسیس آموزشی: اگر فردی قصد تاسیس یک آموزشگاه یا مرکز آموزش را برای مواردی مثل کنکور، آموزش زبان، مدرسه غیرانتفاعی، پیش دبستانی و…. را دارد باید این مجوز را دریافت کند.
- مجوز راه اندازی کسب و کار خانگی: و در آخر اگر کسی بخواد کسب و کاری خانگی راه بیاندازد، باید به فکر دریافت این مجوز باشد.
راهنمای اخذ جواز تاسیس
در خصوص راهنمایی لازم برای دریافت مجوز تاسیس، مراحل این موضوع به همراه مدارک لازم و هزینه ها را برای شما بازگو می کنیم.
مراحل اخذ مجوزهای تاسیس
- وارد شدن به سایت صنعت و معدن ثبت شرکت به آدرس mimt.gov.ir
- ایجاد حساب کاربری به نام شخص متقاضی
- تکمیل کردن 4 فرم مشخصات کامل بنگاه، مشخصات کامل مدیر عامل یا شخص تقاضا دهنده، تعیین اسم برند و مشخصات کامل شرکت در حساب کاربری
- ثبت درخواست
- مشخص نمودن اولویت درخواست و طبقه مورد نظر
- اخذ جواز
مدارک لازم برای اخذ مجوز تاسیس
اسنادی که شما برای اخذ جواز تاسیس به آن نیاز دارید در مواردی جزئی با توجه به حقوقی یا حقیقی بودنِ شخصیت شما متفاوت است .
اسناد لازم برای شخصیت های حقوقی
- هر فردی که در شرکت شخصیتی کلیدی باشد و در اصطلاحِ حق امضاء داشته باشد باید یک کپی از تمامِ مدارک احراز هویت خود که شامل شناسنامه و کارت ملی می شود را ارئه دهد.
- در صورتِ مذکر بودن دارندگان حق امضاء، باید اصل یا کپی کارت پایان خدمت و یا اسناد مبنی بر معافیت از خدمت سربازی، تهیه و ضمیمه پرونده شود.
- چنانچه کسب و کار شما برای راه اندازی احتیاج به مجوز خاصی دارد، باید پیش از اخذ جواز تاسیس، این مجوز ها دریافت و ارائه شود. مثلا دریافت مجوز از سوی وزارت بهداشت برای صاحبان کارخانه های مواد غذایی یا دارو سازی الزامی است.
- یک نسخه کپی برابر با اصلِ روزنامه رسمی شرکت و آگهی تغییرات شرکت نیز لازم است.
- ارائه یک کپی از اساسنامه شرکت الزامی است.
- چنانچه شرکت شما از انواع شرکت هایی است که باید اظهار نامه و یا شرکت نامه تنظیم کند، تهیه و تسلیمِ کپیِ این دو سند نیز لازم است.
- هر شرکت و یا واحد صنعتی به وسیله مهر رسمی و مخصوص خود اعتبار و شخصیتی خاص می گیرد. پس یک نمونه از مهر شرکت را نیز ضمیمه پرونده کنید تا مدارکتان تکمیل شود .
اسناد لازم برای شخصیت های حقیقی
- هر متقاضی که در شرکت شخصیتی محوری باشد و به بیانِ تخصصی تر حق امضاء داشته باشد باید یک کپی از تمامِ مدارک احراز هویت خود که شامل شناسنامه و کارت ملی می شود را ارئه دهد.
- در صورت مذکر بودنِ متقاضی حقِ امضاء، باید اصل یا کپی کارت پایان خدمت و یا اسناد مبنی بر معافیت از خدمت سربازی، تهیه و ضمیمه پرونده شود.
- در صورتی که کسب و کار شما برای راه اندازی احتیاج به مجوز خاصی دارد، باید پیش از اخذ جواز تاسیس، این مجوز ها دریافت و ارائه شود.
هزینه های لازم برای اخذ مجوزتاسیس
برای دریافت مجوز تاسیس مورد نیاز به پرداخت حدودا 200 هزار تومان پرداختی به حساب دولت نیاز است. البته که پیشنهاد می شود حتما هزینه هایی برای دریافت مشاوره از افراد خبره این حوزه هم در نظر بگیرد.
آیا جواز تاسیس، تاریخ انقضاء دارد؟
بله. جواز اولیه شما 1 سال اعتبار خواهد داشت. علت این موضوع بررسی عملکرد واحد شما در طول یکسال خواهد بود، اگر شرایط مناسب و محیا باشد، مجوز شما مجددا و با مدت زمانی بیشتر تمدید خواهد شد.