استاندارد ایزو

آنچه درباره اخذ استاندارد ایزو باید بدانیم

اخذ استاندارد ایزو برای شرکت های تولید کننده کالا و خدمات، علاوه بر این که به عنوان یک پرستیژ و کلاس سازمانی در سطح ملی و بین المللی به شمار می آید، ابزاری برای راستی آزمایی به کار گیری الزامات فنی و مدیریتی و زیست محیطی شرکت/موسسه از سوی نهاد اعتبار دهنده نیز به شمار می رود و در بهبود و اثربخشی فرآیند ها و رویه ها، به استقرار آرمان های یک سازمان یادگیرنده، کمک می کند.

شرایط و مراحل اخذ گواهینامه ایزو برای شرکت ها در این گفتار ارائه شده است. اگر شما مخاطب گرامی، نظر و دیدگاه یا تجربه ای در اخذ گواهینامه ایزو دارید، مراتب را از طریق بخش کامنت در انتهای گفتار به اشتراک بگذارید.

با ما همراه باشید.

گام نخست دریافت گواهینامه  ایزو

فرقی ندارد شما تولید کننده کالا هستید یا خدمات آموزشی ارائه می کنید یا شرکت دانش بنیان هستید یا طراحی و تولید و مشاوره ساخت اپ یا سایت در دستور کار شما قرار دارد. اگر سازمانی هستید که تصمیم به دریافت گواهینامه  ایزو دارید، بایستی در گام اول، الزامات آن استاندارد ایزو مورد نظر را براورده کنید و اصطلاحا، نیازمندی ها را پاس کنید. استاندارد های ایزو و راهنماهای مربوط به آن ، دارای بند ها و الزاماتی هست که در زمان دریافت گواهینامه ایزو باید قابل مشاهده و ارزیابی باشد.

مثلا استاندارد ISO 9001:20015 به استاندارد مدیریت کیفیت (QUALITY MANAGEMENT STANDARD) مشهور است و ده بند اصلی داشته که هر بند از چند زیر بند نیز تشکیل شده است. اگر شما مجموعه ای کشاورزی، خدماتی، معدنی، پزشکی، هنری و غیره باشید، بایستی الزامات ایزو 9001 را پاس کنید. البته برخی از بندها در استاندارد ها، برای هر نوع شرکت/موسسه، کاربرد ندارد و می توان از شمول آن ها، مستثنی شد.

خدمات پیاده سازی الزامات استاندارد ها بایستی توسط مجموعه ای حرفه ای با کارشناسان مجرب برای شرکت/موسسه /سازمان شما، پیاده شود.

اجرای کامل بند هایی که در استاندارد ایزو ارائه  شده، الزامی است. هیچ بندی که مشمول آن هستید، مستثنی نخواهد بود و در روند ممیزی، در دستور کار ممیز خواهد بود. فرد ممیز، همواره به دنبال نشانه  هایی است که اثبات می کند که پیاده سازی الزامات هر بند، اجرایی شده است. یعنی باید پیاده سازی، برای ممیز، احراز شود.

پیاده سازی هر استاندارد، در گام اول، نیازمند مشاور متخصص است. مشاوره ای که محدودیت های صنعتی که در آن فعالیت می کنید را بشناسد. دریافت نشان CE دارای الزاماتی است که مشابه الزامات استاندارد ایزو نیست و فایل های فنی هر محصول بایستی از قبل آماده و توسط نهادهای اعتباردهی، گواهی شده باشد.

پس در گام نخست، مجموعه شما به عنوان متقاضی دریافت گواهی استاندارد ایزو مورد نظر، بایستی نسبت به پیاده سازی صحیح و درست الزامات هر بند اقدام کند. پس از تطبیق شرایط شرکت با الزامات ایزو و اثبات مشهود بودن اجرای این تعهدات در شرکت، بایستی به دنبال یک مرجع صدور ایزو معتبر رفت.

گام دوم دریافت استاندارد ایزو: مشخص کردن مرجع صدور ایزو

مرجع صدور گواهی استاندارد ایزو (CB) بایستی تحت اعتبار یک مرجع اعتبار دهی معتبر (AB) فعالیت کند. پس از آن که الزامات و روش های اجرایی هر بند از استاندارد ایزو مورد نظر شرکت شما، پیاده سازی شد، شرکت شما آماده ممیزی و بررسی است. صدور گواهینامه استاندارد ایزو بایستی توسط یک مرجع صدور معتبر صورت بگیرد. این مرجع باید تحت اعتبار نهاد های بالادستی مثل ASCB یا IAF باشد.

ادعای مرجع صدور ایزو نیز باید قابل راستی آزمایی باشد تا فریب مجموعه های کلاهبردار را نخورید. هلدینگ ملاصدرا صرفا از مراجع معتبر تحت اعتبار 2 مرکز فوق الذکر، فرآیند صدور گواهینامه استاندارد ایزو را برای سازمان ها و شرکت ها در 31 استان کشور، عملیاتی کرده و فرآیند موفقیت آمیز اخذ را مدیریت می کند.

گام سوم دریافت گواهینامه استاندارد ایزو: ممیزی مراقبتی پس از اخذ ISO

طبق اعلام سازمان جهانی استاندارد سازی، گواهینامه های صادره ایزو به مدت 36 ماه اعتبار دارد و پس از آن، تمدید نیازمند پاس شدن مجدد الزامات همان استاندارد توسط گواهی صدور استاندارد است. یعنی ممیزی مراقبتی در دستور کار قرار می گیرد. شرکت ها، ارزیابی و ممیزی و پایش دوره ای می شوند تا راستی آزمایی شود که مطابق با الزامات آن استاندارد عمل کرده اند یا خیر.

مراکز مشاوره اخذ گواهی استاندارد ایزو بایستی دارای پروانه رسمی معتبر خدمات مشاوره مدیریت از سازمان صنعت و معدن و تجارت بوده و سابقه اخذ گواهی استاندارد ایزو برای شرکت های خصوصی و دولتی و سازمان ها را در کارنامه داشته باشند.

انواع استاندارد ایزو

استانداردهای ایزو طیف متنوعی از استاندارد ها را از مدیریت در کیفیت تا بهداشت ایمنی و حرفه ای را شامل می شود. استاندارد ایزو 9000 برای مدیریت کیفت، استاندارد ایزو 14000 برای مسائل زیست محیطی، استاندارد ایزو 22000 برای ایمنی در صنایع غذایی، استاندارد OHSAS 18001 برای بهداشت ایمنی و حرفه ای، استاندارد ISO0TS 16949 برای حمل و نقل، استاندارد ISO 31000 برای مدیریت ریسک، استاندارد ISO 50001 برای مدیریت انرژی و استاندارد ISO 26000 برای مسئولیت اجتماعی است.

استاندارد ایزو 9000 از معروف ترین و محبوب ترین استاندارد هایی است که شرکت ها و موسسات برای استقرار سیستم های مدیریت برای تضمین کیفیت (QUALITY ASSURANCE) به دنبال آن هستند. به محصول داده نمی شود و به سازمان اعطا می شود.

داشتن این استاندارد ، هیچ تضمین فنی برای سلامت محصول یا خدمات تولید شده ارائه نمی کند. اگر در دراز مدت، برنامه های عملی برای بهداشت محیط زیست دارید، استاندارد ایزو 14000 می تواند گزینه خوبی برای شرکت یا سازمان شما بوده و پرستیژ مسئولیت اجتماعی شرکت (CSR) شما را نیز ارتقا بخشد.

اگر قصد دارید سازمان یا مجموعه خود را به عنوان مجموعه ای معتقد به بهداشت ایمنی و حرفه ای محیط کار و پرسنل نشان دهید، اخذ گواهینامه استاندارد OHSAS 18001 توصیه می شود. الزاماتی را برای پیاده سازی سیستم مدیریت بهداشت ایمنی و شغلی (OCCUPATIONAL HEATH & SAFETY ASSESSMENT SERIES)  معین کرده تا کنترل خطرات بهداشتی و ایمنی در دستور کار قرار بگیرد.

مدت زمان صدور گواهینامه ایزو

مدت زمان دریافت گواهینامه استاندارد ایزو بستگی به مسائل مختلف مثل آمادگی سازمان شما برای پیاده سازی الزامات بندهای هر استاندارد دارد. اما پس از اطمینان از پیاده سازی بند ها و طراحی الزامات و مستندات سیستم مدیریت کیفیت و تدوین راهکاری اجرایی برای مستقر کردن سیستم در نظر گرفته شده و تعیین مسئولیت های افراد به صورت شفاف، پیش ممیزی برگزار و مرجع صدور گواهینامه انتخاب و روز ممیزی تعیین و ممیزی در 2 مرحله انجام می شود.

این فرآیند ها معمولا 6 تا 12 ماه زمان نیاز دارد. اگر مراحل به درستی انجام شود، گواهینامه ایزو برای شما صادر می شود. در غیر این صورت، ممیز برای واقع شده در مسیر صحیح، مراحل لازم را به متقاضی گوشزد می کند.

مخاطب گرامی

اگر در جست و جوی افزایش پرستیژ برند خود در داخل و خارج از کشور بوده و قصد دارید امتیاز رقابتی در صنعتی که مشغول به فعالیت هستید را در دهه سوم قرن بیست و یکم کسب کنید، اخذ گواهینامه استاندارد ایزو بخشی از رفتار سازمانی یک سازمان یادگیرنده است.

لینک این گفتار را از طریق کانال هایی که در شبکه های اجتماعی عضو هستید، به اطلاع مدیران و فعالان کسب و کار کشور برسانید. برای مشاوره رایگان، از طریق بخش ارتباط با ما، با کارشناسان ما در تعامل باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *